duminică, 5 aprilie 2009

Spelling-ul: cea mai grea parte a limbii engleze?


Ma amuza cand primesc e-mailuri in care e scris “secspir scul” (in loc de Shakespeare School) sau sheikspir schul. Totusi, nu se intampla foarte des si recunosc e un cuvant mai greu de scris decat al altor centre de limbi straine.

Fata de gramatica relativ usoara a englezei in comparatie cu alte limbi, spelling-ul este de multe ori cel care ridica probleme, chiar si pentru vorbitorii nativi (cititi aici pentru topul greselilor). Iar acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul englezesc de scriere nu se bazeaza pe corespondenta fonetica intre sunete si litere, precum cel romanesc, spaniol, etc.

In schimb, modul de scriere englezesc reflecta dezvoltarea istorica a limbii (de-a lungul timpului, scrierea nu a tinut pasul cu schimbarea unor sunete). Astfel, combinatii de litere diferite pot produce aceeasi pronuntie (precum: “I have read the book” [red] vs. “My favourite colour is red”[red]).

Similar, aceeasi combinatie de litere poate produce pronuntii diferite precum combinatia “ough” care reprezinta 7 sunete diferite:

  1. though (precum sunetul “o” din cuv. go)
  2. through (precum sunetul “oo” din cuv. too)
  3. cough (precum off din offer)
  4. rough (precum uff din suffer)
  5. plough (precum ow din flower)
  6. ought (precum aw din saw)
  7. borough (precum a din above)

De cealalta parte, in engleza americana s-au introdus propriile conventii de scriere, in mare parte datorita reformatorului Noah Webster, care a dorit sa simplifice acest sistem si sa elimine din neregularitatile englezei britanice.

Sfat: daca vreti sa va testati spelling-ul in engleza si sa va exersati mai multa aceasta abilitate, Times Spelling Bee e foarte util, precum si exercitiile de spelling de pe BBC Learning English Blog.

Happy s-p-e-l-l-i-n-g!