marți, 14 aprilie 2009

"You are only human insofar as you can play. And you can only play insofar you are human”. - Schiller


“De ce oamenii mari se numesc adulti? Pentru ca nu se mai joaca si se duc la servici.”
“De ce nu se joaca oamenii mari? Pentru ca sunt stresati.”

Asta spun copiii.

În copilarie, activitatea numita joaca ocupa tot spatiul care ramâne în afara meselor, somnului, igienei si plimbarii, desi si într-unele din acestea exista forme de joaca. Un copil care “pescuieste” taietei din supa este mai aproape de ceea ce se numeste “a se juca” decât de “a mânca”. Un copil care plesneste apa din cadita sau altul care îsi desface mereu sireturile de la pantofiori, sunt mai aproape de o activitate de joaca decât de cele de spalat si respectiv descaltat. De aceea, se spune ca cei mici învata totul prin joaca. De-abia aproape de vârsta scolara, copilul spune ca învata poezia si apoi se duce sa se joace sau povesteste ca la gradinita învata engleza dar se si joaca.

Si, spune-mi tu, parinte de copil sau nu, nu-ti vine cateodata sa sari in pat, sa topai, sa te joci cu trenuletul sau sa te bagi intr-o cutie pe care s-o numesti „casa”, „cazemata” sau cum vrei tu? N-ai vrea sa mai ai ursuletul tau de plus caruia ii spuneai tot ce simti si ce gandesti? Sau poate crezi ca ”nu se face, sunt om matur, responsabil....ce?am dat in mintea copiilor?”

Ei si? Dupa ce stai o zi intreaga la serviciu, de ce nu te-ai juca si asa cum o faceai copil fiind, impreuna cu copilul tau? Sa vezi ce bine e, ce relaxant....Te eliberezi de tot stresul de peste zi si te apropii de copilul tau. El are nevoie de tine, sa vada copilul din tine.

La Shakespeare School, cu atatea grupe de copii, nu se poate sa nu te joci, n-ai cum. Ai lectie „My Animals”, atunci te joci si faci ca animalele. Ai de predat vocabular la „My Food” , nu e nici o problema si pregatesti o pizza cu flashcards pe tabla sau pe covor. Ai de predat prezentul continuu, atunci il prefaci intr-o bucata de cascaval si un soricel cu o codita in forma de ING si copilul isi aduce aminte pe veci de Present Continuous.

Atunci cand te joci cu copilul, ai ocazia sa il cunosti mai bine, sa afli o multime de lucruri despre el si despre personalitatea lui. In acelasi timp ii oferi copilului tau posibilitatea sa te cunoasca mai bine si astfel sa se formeze mai multa apropiere intre voi. In timp ce va jucati impreuna ai ocazia de a-i forma deprinderi si obiceiuri bune, intr-o atmosfera relaxata si vesela. Unde mai pui ca asa ii satisfaci si nevoia de iubire si de atentie.

Copiii, de dragul unui adult care se joaca frumos cu ei, pot face o multime de lucruri pe care acesta i le cere. Daca vei deveni partenerul lui de joaca, copilul va avea incredere in tine si te va considera prietenul lui.