miercuri, 20 mai 2009

Concurs de eseuri sub egida Anului European al Creativitatii si Inovarii


In fiecare an, Uniunea Europeana alege o tema pentru o campanie care isi propune sa atraga atentia asupra unui anumit aspect. Anul 2009 a fost declarat anul creativitatii si inovarii, fiind lansat sub deviza "Imagineaza. Creeaza. Inoveaza". Pe parcursul sau, in Europa vor fi derulate o serie de proiecte, conferinte, expozitii menite sa sensibilizeze opinia publica fata de nevoia de a gasi solutii creative la provocarile cu care ne confruntam astazi.

Shakespeare School a primit aprobarea de a folosi logo-ul Anului European al Creativitatii si Inovarii, deoarece prin competitia de eseuri pe care o organizam urmarim obiective comune cu cele ale Comisiei Europene, precum:
  • promovarea creativitatii ca parte a procesului de life-long learning
  • promovarea gandirii creative si a sensibilitatii emotionale
  • largirea accesului tinerilor la exprimare creativa

Mai mult, anul european al creativitatii si inovarii doreste sa sublinieze importanta creativitatii si inovarii in dezvoltarea personala, sociala si economica.

Ce simbolizeaza cele 8 elemente vizuale din logo (care pot fi interpretate fie ca stele, fie ca sinapse neuronale)?
Ele sugereaza cele 8 competente cheie care sunt vizate in procesul invatarii:


Pentru a fi la curent cu actiunile si activitatile organizate cu acest prilej la nivelul UE a fost creat site-ul: http://create2009.europa.eu/ .

De ce sunt importante inovatia si creativitatea in opinia noastra?
Thomas Edison spunea ca "Geniul este 1% inspiratie si 99% transpiratie". Insa daca doar transpiri, fara acel gram de inspiratie necesar oricarui om de succes, fara nicio idee concreta, mergi in deriva, nu poti ajunge la tinta finala (indiferent care ar fi aceasta). Caci inspiratia e entuziasmul creator, scanteia care se aprinde in tine si care te motiveaza sa transpiri in continuarea, sa incerci pana cand reusesti, sa fii perseverent. Pana la urma, nici Edison nu a descoperit becul din prima, ci dupa alte 1000 de incercari esuate!

Asadar, supravietuirea in lumea competitiva de azi inseamna inovatie si iar inovatie. Ideile noi vor face intotdeauna forfota si uneori chiar inconjurul lumii. Nu trebuie sa fie complicate, de multe ori cele mai simple idei nasc cele mai rasunatoare succese. Insa pentru a fi atinsi de bagheta inspiratiei, trebuie sa acumulam cat mai multe cunostinte, chiar si din alte domenii, pentru ca ideile noi nasc idei noi. Fie ca Inovatia si Creativitatea sa ne ajute sa trecem mai usor peste vremurile tulburi de azi!