joi, 14 mai 2009

Presa la Shakespeare School


Jurnalisti de la Ziua, Curierul National, AGERPRES, Radio Romania Cultural, PRIMA TV, PRO TV, TVR Cultural au raspuns astazi invitatiei noastre de a participa la o conferinta de presa pe tema invatarea limbii engleze prin expunere: Cartoon Network in limba engleza.

Initiativa noastra li s-a parut excelenta si au parut deosebit de receptivi! Speram ca aceasta sa fie inceputul unei campanii de informare a parintilor si copiiilor prin canalele media in legatura cu efectele benefice ale expunerii permanente la o limba straina.



In sprijinul acestei idei de expunere la limba, am prezentat si argumente stiintifice: studiul doctorului Paul Sulzberger, care afirma ca "trebuie sa regandim modul de predare al limbilor straine. Profesorii trebuie sa constientizeze importanta expunerii orale extensive la limba straina. De exemplu, o ora pe zi de studiu a unei limbi straine in clasa nu e suficient, dar inca o ora pe zi de ascultat in limba respectiva pe iPod, TV, radio, creeaza un avantaj imens".


Teza lui Sulzberger sustine ca lipsa unei familiarizari fonetice cu limba tinta poate fi o explicatie pentru dificultatile initiale pe care le au cei care incep studierea unei limbi straine. “Pare o banalitate, dar simpla ascultare, fara intelegerea sensului cuvintelor, este foarte importanta pentru invatarea rapida a unei limbi straine”, a spus dr. Paul Sulzberger in studiul sau.
Acest studiu ne-a stimulat sa demaram o campanie impotriva dublarii desenelor animate, deoarece ne-a oferit si argumentele stiintifice care sa sustina ideea noastra.

Dupa conferinta de presa, in centrul atentiei au fost copiii bineinteles: Prima, Pro TV si TVR Cultural i-au filmat, au luat secvente din timpul lectiilor. M-am temut pentru copii sa nu se intimideze: dar au fost in elementul lor si chiar le-a placut sa se "dea in spectacol". Cei de la Pro TV au intervievat si cativa parinti care erau in curtea scolii. O mamica intrebata fiind daca este multumita de cursurile de aici, a marturisit: "cand vreau sa-mi pedepsesc copilul, il amenint ca nu il mai aduc la Shakespeare". A fost un frumos compliment pentru noi!

Campania noastra va continua si in sensul acesta intentionam sa demaram o petitie scrisa catre Turner Broadcasting, prin care sa le cerem inlocuirea dublarii cu subtitrarea desenelor animate. Ati dori sa ne sustineti?

Update: reportajul PRO TV realizat la Shakespeare School