luni, 8 iunie 2009

Copy/paste la competitia de eseuri


Din fericire, am intalnit doar cateva cazuri izolate (am avut multe eseuri exceptionale), dar cred ca merita sa aducem in dezbatere aceasta problema.


Odata cu dezvoltarea internetului, se pare ca avem de a face cu generatia COPY/PASTE. De ce sa te gandesti singur cand este mult mai usor sa vezi ce au scris altii inaintea ta? Sa recunoastem, care e primul lucru pe care il facem cand avem un subiect spre documentare? Google it! Cred ca in Romania mai mult decat in alte tari mentalitatea de a “fura” este mai adanc inradacinata...si asta poate pentru ca pana la urma, este mai promovata si tolerata.


Plagiatul se promoveaza in mediul online, insa are repercursiuni in cel offline. Suntem bombardati de afise si bannere online cu siteuri de e-referate, care se pot downloada printr-un singur click (si gata cu tema la romana, bio sau economie!), ajungandu-se pana la a se cumpara diplome de licenta. Sau chiar mai simplu, cu un simplu search pe Google, reusesti sa gasesti ce te intereseaza si asta intr-un timp record! Si cine nu ar gandi asa, din moment ce toata aceasta industrie a plagiatului e tolerata??


In strainatate, profesorii pedepsesc aspru orice tentativa de a copia de pe internet, considerand-o frauda si putand exmatricula studentul respectiv (totusi, in cele mai multe cazuri doar il “pica” la materia respectiva). Ba mai mult, exista softuri specializate pe care profesorii le pot folosi pentru a depista astfel de fraude: programul respectiv scaneaza lucrarea studentului si o compara cu ceea ce se gaseste pe Internet, dar si cu alte surse de specialitate sau lucrari ale celorlalti studenti din baza de date. Este de altfel o metoda foarte buna de a descuraja frauda!


Ok, este in regula sa faci un mic research inainte de a te apuca sa scrii ceva: poti cauta idei noi, poti vedea ce au scris altii inaintea ta pe acea tema si apoi dupa o serioasa documentare sa iti formezi opinii proprii. DAR sa copiezi ceea ce au scris altii in intregime, asumandu-ti-o ca fiind creatia ta si evident fara a preciza sursa, se cheama plagiat. Adica nimic altceva decat FURT. Chiar daca e furt de idei, de informatii, de opinii, etc. tot furt se cheama.


Cum poti evita plagiatul? Poti transpune in propriile cuvinte ceea ce ai citit in diverse surse, privind in ansamblu problema respectiva si exprimandu-ti propriul punct de vedere. Iar daca totusi iti place foarte mult ce citesti pe un anumit site si ai vrea sa redai intocmai, este in regula sa oferi cateva citate (mai ales daca e vorba de un subiect mai tehnic sau pe care nu il stapanesti atat de bine), mentionand fie in text, fie intr-o nota de subsol cum ca exemplul apartine autorului X si se gaseste in site-ul/cartea/studiul Y. In plus, citarea da o nota de credibilitate si rigoare stiintifica lucrarii tale, prezentand si punctul de vedere al unui expert in domeniu. Dar aceasta trebuie neaparat completata si de contributia personala!


In fine, poate consideri ca e mai simplu sa dai copy/paste pentru ca oricum cine iti va corecta lucrarea nu o sa se prinda? Iti sugerez sa te gandesti de doua ori. Noi am corectat cea mai mare parte a eseurilor inscrise in competitie si am depistat cu destul de mare usurinta eseurile care nu au fost originale!


Cum ne dam seama? Cea mai usoara metoda prin care am depistat frauda e simplul fapt ca intalnim paragrafe intregi identice de la un eseu la altul (si doar nu aveati cum sa ganditi intocmai!). Inainte de a da copy/paste de undeva, ar trebui sa va ganditi ca si ceilalti concurenti ar putea alege aceeasi sursa (e usor sa dai un search pe Google nu?). Mai mult, am observat discrepante in cadrul unor eseuri: pe alocuri erau greseli de limba si vocabular mai putin variat, iar mai apoi urmau propozitii foarte elevate si bine argumentate. Dand la randul nostru un search pe Google acelor propozitii care ni s-au parut ca nu apartin aceluiasi stil, am intalnit exact sursa de unde le-ati preluat (sursa pe care evident niciunul dintre voi nu a precizat-o).


Poate veti considera ca este un fel de actiune politieneasca pe care am intreprins-o si ca nu merita efortul! Totusi este un concurs, ale carui criterii de evaluare le-am stabilit inca de la inceput: creativitate si ORIGINALITATE. Credem ca nu merita sa fie descalificati cei care intr-adevar au scris prin propriile forte, in defavoarea unor eseuri tot bune dar care din pacate nu au fost scrise de autorii mentionati…. Apreciem totusi efortul intreprins pentru actiunea de a apasa cele 2 butoane (copy si paste, respectiv taie si lipeste daca v-ati setat limba in romana).


Nu doresc sa va fac morala, ci doar sa va atrag atentia ca la concursurile noastre chiar conteaza originalitatea (nu este precum la scoala/facultate) si in cazul in care veti mai participa pe viitor, sa tineti cont de acest aspect: opinia voastra e cea care conteaza pentru noi si nu cea furnizata de mult-accesatul Inteleptul Batran Google!


Daca macar ati ramas cu acest lucru in minte si am reusit sa va conving sa nu mai plagiati, atunci consider ca participarea voastra la concursul nostru de eseuri nu a fost in van!