miercuri, 26 august 2009

Au revoir Paris !

Iata-ne intorsi din minunatul "oras al luminilor"- Paris. Ne-am distrat copios, am invatat lucruri noi si interesante, am vizitat locuri cu adevarat extraordinare si pline de istorie.
Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame, Sacre Coeur, Muzeul de Arta Contemporana si Moderna, Palatul Versailles, Muzeul Orsay sunt doar cateva simboluri ale metropolei care ne-au fascinat si care ne fac sa afirmam ca Parisul isi pastreaza si azi renumele si faima castigate pe vremea marilor regi ai Frantei.
Ospitalitatea parizienilor este urmatorul lucru care ne-a impresionat placut pe parcursul vizitelor noastre (cel putin cei pe care i-am intalnit noi erau debordant de amabili in a ne da informatii despre locatiile monumentelor istorice, trafic, etc).
Programul zilnic a fost alcatuit astfel incat sa imbine utilul cu placutul: in prima parte a zilei, timp de 4 ore, s-au desfasurat cursurile de limba franceza in clase multinationale de aproximativ 15 participanti (pe langa elevii romani s-au numarau multi italieni, rusi, turci, chinezi, polonezi, etc) in care, spre fericirea noastra, adolescentii romanii s-au descurcat foarte bine.
Atat profesorii cat si "activity leaderii" au primit nota maxima, cu toate ca unii dintre acestia din urma "vorbeau prea mult", dupa spusele adolescentilor. Trebuie sa intelegem acest aspect, datorita istoriei orasului in care ne aflam.
Distractia venea in partea a doua a zilei cand erau planificate excursiile (de altfel cel mai dorit moment al zilei de toti adolescentii prezenti acolo).
Am inceput prin a vizita Musee d'Orsay si Musee d'art moderne, 2 muzee de arta unde atat clasicii francezi dar si mai tinerii lor compatrioti moderni isi exprimau in picturi grandioase si pline de culoare, viziunile lor despre viata, arta si natura.
Apoi am continuat prin a vizita Muzeul Louvre care este imens si pentru care, conform ghizilor si cunoscatorilor, am fi avut nevoie de cel putin 3 zile pentru a face un tur complet.
Unul dintre cele mai gustate momente ale excursiei a fost plimbarea pe raul Sena cu vaporasul Bateaux Mouche de unde am putut admira din miscare Parisul ancorat in prezent dar la fel de plin de istorie.
O alta atractie care nu trebuie ratata daca esti in Paris este panorama Parisului vazuta din Turnul Eiffel, noaptea.
Apoi, satui de atatea expuneri artistice, am hotarat sa ne delectam vizual un pic cu istoria Frantei. Pentru asta am vizitat grandiosul Palais Versailles si mai micul dar la fel de interesant Petite Palais - resedintele regilor Frantei.
Nu puteam rata vizitarea catedralei Notre-Dame unde am vazut un crampei din istoria religioasa a Frantei.
In ultimele zile ale excursiei in Paris am fost pe celebrul bulevard Champs Elysees care este plin de magazine care mai de care mai luminoase si unde nu am putut rata o partida de shopping.
Dar, din pacate, fiecare lucru bun are si un sfarsit astfel incat, cu promisiunea solemna ca vom reveni, ne-am luat la revedere de la Paris.