vineri, 4 septembrie 2009

Engleza si distractie la tabara de vara din LONDRA!

Cum iti poti perfectiona limba engleza mai repede si mai usor, daca nu la EA acasa, intr-un campus englezesc din vibranta metropola londoneza, inconjurat fiind de tineri din toate colturile lumii?
Asa se pare ca s-au gandit si cei 10 studenti si tineri care au ales sa participe la programul "
London Experience" si sa studieze timp de doua saptamani la SouthBank University! Si bine s-au gandit, zicem noi!

Catalin, Ileana, Silvia, Monica, Laura, Bogdan, Cristina, Flavia, Sandra si Adriana- caci despre ei e vorba, au facut parte din grupul de romani care a dat clasa la scoala de vara din Londra gazduita in perioada 2-16 august, pentru grupa de varsta 18-25 ani!

De ce spun asta? In primul rand, nivelul lor de cunoastere a limbii engleze s-a dovedit a fi net superior celor de alte nationalitati si drept urmare, au fost plasati in clase de Avansati si chiar Proficiency! Desi invatau alaturi de sute de alti studenti din Taiwan, Franta, Spania, Rusia, Serbia, Brazilia, etc, majoritatea romanilor nostri au fost plasati in aceeasi grupa! A fost o recunoastere a nivelului lor foarte bun, insa totodata cooptarea lor direct in grupa de avansati a insemnat si un mix de nationalitati mai redus, dintr-o grupa de aprox 15- opt fiind romani!

Mai mult, "studentii nostri" nu s-au lasat mai prejos nici la capitolul distractie! In afara orelor, relatiile dintre membrii staff-ului si chiar profesorii britanici erau neconventionale: la discoteca nu-i impiedica nimic sa danseze cot la cot cu studentii! De aici si pana ca Dave, Activity manager sa catalogheze romanii drept "the best group" si "Romanians are so much fun!" nu a fost decat un pas!
Totusi ocaziile de socializare cu colegii de alte nationalitati nu au fost deloc putine, inafara orelor de curs: de la activitatile de dupa-amiaza pana seara in pub, la un "pint" de limba engleza! In jurul unui Magners' brusc toata lumea devenea mai prietenoasa si se incingeau discutii aprinse, in limba engleza bineinteles. Fie ca eram in pubul Flowers cu grupul de sarbi si muntenegreni sau in pubul The Court alaturi de britanicii din staff-ul scolii, am reusit sa ne simtim excelent de fiecare data! Am aflat mai multe despre fiecare cultura in parte, ba chiar si ca avem cateva cuvinte in comun cu sarbii, precum: "cizma", "da", "haide", "bre" si altele!


Sa nu mai spunem de irlandezii voiosi care erau in pub seara de seara si ne luau mereu la dans, insa aceasta este o alta poveste!
Dar cu siguranta nu veniseram in Londra numai pentru distractie si nu puteam pleca fara sa vizitam obiectivele cele mai importante, in cadrul activitatilor organizate dupa cursuri, cu activity leaderii!
Inca din prima zi de la aeroport, am fost preluati direct sa vizitam resedinta de week-end a reginei: Castelul Windsor. Dupa vizitarea apartamentelor regale, a gradinilor luxuriante de trandafiri si dupa cateva poze cu garda reginei, am pornit spre campus, unde urma sa fim cazati!














Acolo, am fost intampinati de Centre Manager si placut surprinsi de conditiile de cazare foarte bune: fiecare participant a stat intr-o camera single, cu baie proprie, situata intr-un apartament cu bucatarie comuna! De la etajele superioare, se vedea chiar London Eye!

Apoi, desigur in cele 2 saptamani care au urmat am reusit sa vizitam Buckingham Palace, British Museum, Madame Tussaud's, Picadilly Circus, Science Museum, Shakespeare Globe Theatre, Hyde Park & Kensington Palace, Tower of London si tot ce mai are Londra de oferit!


O zi speciala a fost si cea in care am umblat prin coloratul si pestritul bazar Camden Market, de unde am luat o barca de pe Regent's Canal pana la pitoreasca Little Venice (Venetia Londrei)!
Ba chiar ne-am incumetat si in London Dungeons, am facut o croaziera pe Tamisa pana la Greenwich unde am stat cu un picior in emisfera estica si cu celalalt in cea vestica si ne-am setat ceasurile dupa Greenwich time, am profitat de faptul ca Houses of Parliament erau deschise pentru public si am vizitat House of Lords si House of Commons, am fost la shopping pe Oxford Street pana nu ne-am mai simtit picioarele si intr-un cuvant: WE HAD THE TIME OF OUR LIFE!
Am reusit in cele 2 saptamani sa facem multe, chiar mai multe decat ne-am propus si am evadat putin chiar si din Londra, prin cele doua excursii de week-end propuse de organizatorii scolii de vara: una la Brighton, unde am prins o zi superba la malul marii, tocmai buna de relaxat pe un sezlong pe plaja si hranit pescarusi. La Brighton am reusit sa vizitam si exoticul Royal Pavilion (copie dupa Taj Mahal), sa mancam fish&chips pe Brighton Pier si chiar sa facem putin shopping, printre picaturi.

Cealalta excursie organizata (inclusa in pachet) a fost la Canterbury, unde am vizitat celebra Canterbury Cathedral, loc de pelerinaj si ne-am plimbat prin orasul tipic englezesc, facand mai mult "window shopping", fiind ultima zi si resursele disponibile deja pe terminate!




















Iar pentru ca trebuia sa incheiam in stil mare, in ultima seara, tot campusul a fost nelipsit de la pizza party!!!! Iar apoi, bineinteles am mers in pubul de langa campus pentru a-i spune goodbye si a lua adresele de Facebook ale noilor prieteni facuti, atat englezi cat si de alte nationalitati!!!

Ramanem sa pastram de acum Londra doar in amintire, dar si in sutele de poze facute!



In curand: interviu cu una din participantele la acest program!