miercuri, 10 februarie 2010

3 sfaturi pentru a progresa rapid in studiul limbii engleze

1) ASCULTAREA, ASCULTAREA si iar...ascultarea! Din ce in ce mai multi profesori au inceput sa recunoasca influenta enorma a expunerii extensive la o limba straina. O ora sau doua pe zi exersand engleza in clasa (la scoala, la cursurile Shakespeare School, after-school, etc.) nu este suficienta, insa o ora pe zi ascultand un audio-book in limba engleza la iPod spre exemplu cu siguranta va face diferenta! Invatarea unei limbi straine este o abilitate, care se dezvolta prin ascultare intensa si cat mai multa expunere la limba; de aceea cantecele si filmele in limba engleza sunt excelente!

Invata engleza cu...cantec
! Iti place o melodie pe care ai vazut-o la MTV? GOOGLE it! O vei putea asculta din nou pe youtube, ii poti gasi versurile si apoi ai tot ce iti trebuie pentru a o memora si a incerca sa o canti si tu! Daca nu stii semnificatia vreunui cuvant, te poti ajuta de dictionarul tau bilingv (englez-englez), care sper ca nu lipseste din biblioteca niciunei persoane care studiaza engleza!
Asadar ascultatul de cantece (sau alte materiale in limba engleza) dar si vizionarea de filme sau emisiuni (de preferinta fara subtitrari in limba romana) este o modalitate foarte buna de a asimila chiar fara sa iti dai seama noi expresii si cuvinte in limba engleza. Just give it a try!

2) Foloseste netul. Internetul este o resursa nelimitata de invatare a limbii engleze, cea mai variata dintre cele pe care ti le poti imagina si mai mult, cea mai accesibila! Poti gasi informatii utile pentru invatarea limbii engleze, sfaturi si resurse pe blogurile din domeniu (precum BBC Learning English blog, blogul Shakespeare School sau blogurile unor scoli de engleza din strainatate: EC blog, Embassy CES blog, etc).
Tot pe internet poti cauta in dictionarele online cuvintele pe care nu le cunosti, poti tine legatura prin Skype cu prietenii din strainatate (pe care ti i-ai facut prin punctul 3) eventual), conversand cu acestia bineinteles tot in limba engleza, poti asculta melodiile tale preferate pe youtube, poti socializa cu tineri din toata lumea folosind retelele sociale de tip Facebook, mySpace, linkedIn, etc sau chiar poti sa te gandesti sa scrii propriul tau blog- totul folosind limba engleza! Posibilitatile sunt nelimitate, totul depinde si de motivatia interioara de a deveni un Fast English Learner!

3) Participa la scoli de vara de limba engleza. Precum cele organizate de Shakespeare School in Marea Britanie sau SUA, de ce nu? A invata limba engleza (precum orice alta limba straina) acolo unde ea este vorbita nativ este cea mai buna metoda pentru a progresa rapid in imbogatirea vocabularului, imbunatatirea fluentei si pentru a avea o pronuntie perfecta!

Cei care invata limba engleza numai in tara nativa sunt in dezavantaj fata de cei care calatoresc in tarile vorbitoare de limba engleza (UK, SUA, Malta, Australia, etc) si sunt expusi la limba zi de zi, in context real. Exersarea limbii engleze cu profesorii nativi la cursuri sau alaturi de colegii de alte nationalitati din campus (tineri veniti din toata lumea), cu care ai drept singura limba comuna de comunicare tot engleza sau chiar pe strada, la muzeu, la magazinul de suveniruri nu inseamna nimic altceva decat practicarea ei intr-un mediu viu, real, diferit de cel pur academic si scolastic! Cei care sunt interesati sa isi perfectioneze engleza la "ea acasa" ar trebui sa participe macar o data la o astfel de scoala de vara de limba engleza de 2 saptamani, care cu siguranta le va imbunatati abilitatile de comunicare si nu numai...va fi o experienta multiculturala de neuitat!Mai multe informatii despre aceste oportunitati educationale puteti gasi accesand site-ul: www.shakespeare-school.ro/programevara! Expunerea la limba oferita de o astfel de scoala de vara si imersiunea totala lingvistica in mediul britanic sau american inseamna un progres ce nu va intarzia sa apara! Poti sa comunici numai in engleza timp de 2 saptamani, sa capeti un minunat British sau American accent, ascultand vorbitori nativi ora de ora, zi de zi...siiii ma opresc aici pentru ca ajung iarasi la punctul 1), ascultarea si iar ascultarea! :) Always remember rule no.1!

Voi cum procedati in mod concret pentru a va perfectiona limba engleza in timpul liber?