miercuri, 1 aprilie 2009

Cea mai buna metoda de a invata o limba straina: ascultati-o


Un studiu revolutionar al dr. Paul Sulzberger de la Universitatea Wellington (Noua Zeelanda) demonstreaza ca cea mai buna metoda de a asimila o limba straina este expunerea totala la aceasta si evitarea folosirii limbii materne.

"Oricat de nebunesc ar suna, simpla ascultare a unei limbi straine, indiferent daca intelegi vreun cuvant sau vreo fraza, este esentiala pentru o invatare rapida!"

spune dr. Sulzberger. El a explicat ca abilitatea de a invata o limba straina depinde de tesuturile neuronale pre-existente, care se dezvolta automat prin simpla expunere la limba. Este de fapt acelasi proces prin care copiii isi invata limba materna.

"O ora pe zi de ascultare, in plus fata de cursuri, ar face o diferenta semnificativa!"

Asa ca de ce sa nu profiti chiar acum de avantajele noilor tehnologii? Acum poti sa iti citesti stirile pe net in engleza, sa iti downloadezi filme fara subtitrari, sa vorbesti pe Skype cu vorbitori nativi, sa te uiti la CNN si BBC mai des sau sa asculti muzica englezeasca la iPod sau radio.

Dar cei care isi perfectioneaza limba engleza "la ea acasa" sunt in avantaj fata de cei care o studiaza numai in Romania. Prin urmare, Sulzberger recomanda imersiunea totala in mediul lingvistic al unei tari straine, unde ai sansa sa practici limba intr-un context real.

Noi oferim copiiilor si tinerilor (10-25 ani) aceasta sansa prin programele de vara de perfectionare a limbii engleze organizate la Londra, Cambridge, Oxford, New York, respectiv a limbii franceze la Paris.

Concluzia este: profita de orice moment de expunere la limba, iar progresul nu va intarzia sa apara. Sursa studiului o puteti gasi aici.

Mai multe despre expunerea la limba engleza, chiar de la o varsta frageda vom vorbi intr-un post urmator. Stay tuned!