sâmbătă, 12 decembrie 2009

De ce aleg tinerii sa studieze in Marea Britanie?


Ne raspund chiar cei inscrisi la programul "Destination UK", elevi de liceu care si-au facut un tel din a studia in Marea Britanie! Feedback-urile lor ne ofera un insight destul de interesant asupra perspectivei pe care o au elevii in ani terminali despre sistemul de invatamant britanic.

"Consider ca sistemul de invatamant britanic este mult mai avansat decat cel romanesc, reprezentand o oportunitate de completare si perfectionare a cunstintelor acumulate in scolile noastre. Ma atrage mai ales flexibilitatea posibilitatii de a alege cursurile. De asemenea, tara in sine si prestigiul universitatilor sale constituie un argument valabil." , spune Bianca Voicu din Ploiesti.

De altfel, majoritatea celor care s-au inscris in program au avut ca principal argument prestigiul academic al universitatilor din Marea Britanie, multe dintre ele regasindu-se in topurile europene si chiar mondiale. Acest lucru spune multe despre performanta sistemului universitar britanic comparativ cu Romania, unde din pacate nicio universitate nu se afla in topul 500 mondial sau in topul 100 al celor mai bune universitati din Europa. Universitatea Bucuresti a fost singura inclusa in topul Times Higher Education, dar de abia la sfarsitul clasamentului, intre pozitiile 500 si 600, alaturi de institutii de invatamant din lumea a treia, din tari ca Bangladesh, Indonezia sau Sri Lanka.

Un alt argument des invocat de tinerii dornici sa studieze in UK consta in oportunitatile mai mari de angajare dupa terminarea studiilor. "Vreau să-mi continui studiile în UK pentru nivelul ridicat al învăţământului, precum şi pentru posibilităţile mai bune de afirmare după terminarea studiilor.", marturiseste Pal Akos din Miercurea Ciuc sau "Am mai multe sanse la un viitor promitator", ne spune Gianina Dumbrava din Iasi. De aceeasi parere este si Stefana Chirvase din Bacau, care afirma ca "Ai mult mai multe oportunitati acolo decat aici. Ai un viitor mult mai sigur!!", dar oare pe ce se bazeaza cand afirma acest lucru?

Conform datelor oficiale Eurostat, in Romania rata de somaj in randul tinerilor sub 25 ani este cea mai mare din UE, atingand cota de 20,1%! De aceea, nu este de mirare ca tinerii sunt neincrezatori in oportunitatile de pe piata muncii autohtona! Si acest lucru se intampla de cele mai multe ori pentru ca majoritatea companiilor private si chiar a institutiilor publice cer un minimum de experienta la angajare. Paradoxul este, ca pe langa experienta, este ceruta si forta de munca tanara, adica exact acei tineri care nu au acumulat inca experienta necesara. Pentru a combate aceasta problema, multi absolventi se vad nevoiti sa-si completeze CV-ul cu locuri de munca fictive, sau sa accepte joburi mai prost platite si sub nivelul calificarii lor profesionale. Sau multi altii decid sa-si abandoneze tara natala si sa-si incerce norocul inafara granitelor tarii, unde pot beneficia de o slujba mai bine platita si se pot lansa intr-o cariera de succes!

Mai mult, componenta de cercetare, dotarile si gama de cursuri existente sunt net superioare in cadrul facultatilor britanice, aspecte sesizate si de Dana Daea din Drobeta Turnu Severin: "As vrea sa studiez in Marea Britanie din 2 motive: 1. fiind o tara europeana cu un grad ridicat de dezvoltare, punand totodata suficient de mult accent pe activtatea stiintifica, Marea Britanie ofera mult mai multe posibilitati de cercetare decat Romania. 2. UK este singura tara care desfasoara cercetari intense in domeniul pe care eu vreau sa ma axez , cel al sinesteziilor lexicalo-gustative."

Dar totusi de ce au ales Marea Britanie si nu o alta tara din Europa in care sa-si continue studiile? Limba si cultura englezeasca sunt cele care i-au fascinat pe elevi, asa cum spune si Anca Patrascan din Rosiori de Vede, jud. Teleorman: "Motivele care m-au determinat sa aleg Marea Britanie ca tara in care sa imi continui studiile ar fi: as vrea sa aflu mai multe despre cultura si civilizatia britanica, engleza este o limba de circulatie internationala, iar profesorii si elevii englezi sunt mult mai pregatiti, oferindu-mi astfel posibilitatea de a atinge un nivel superior de studiu.".

Nu in ultimul rand, aspectul cultural este luat in calcul de multi elevi care isi aleg ca destinatie de studiu Marea Britanie! Adina Ionita din Slobozia, participanta alaturi de Shakespeare School la doua scoli de vara din Anglia (la Oxford si la University College London) marturiseste ca: "Imi place foarte mult tara, vremea, imi plac locurile, imi plac oamenii". Sa fie oare vremea ploioasa cea care a cucerit-o intr-atat pe Adina incat sa o faca sa studieze in UK?

Cindroi Bianca are o alta parere pentru care studiul in Marea Britanie este e o experienta unica: "In primul rand sunt fascinata de istoria engleza, de puterea de impunere a Stonehenge-ului si totodata, de puterea si rezonanta pe care o are accentul britanic. Mi se pare o cultura foarte interesanta si chiar mi-ar placea sa-mi petrec zilele inconjurata de stramosii unei civilizatii atat de fascinante. In al doilea rand , impunerea unei universitati vechi, cu o arhitectura consolidata pe multe legende, dar mai ales, colindarea unor coridoare batatorite de mari oameni ai lumii si studiul intr-o limba, pe care o indragesc foarte mult, par foarte atractive. Iar in al treilea si in cel mai important, cred ca universitatile britanice pot oferi, ca tot unitar, indeplinirea unuia dintre visele fiecarui adolescent ce vrea sa aibe o pregatire temeinica mai departe."

In concluzie, paleta larga de universitati si cursuri, experienta culturala unica, mai multe oportunitati de angajare dupa absolvire, prestigiu academic recunoscut in toata lumea sunt doar cateva dintre avantajele care i-au convins pe tinerii romani sa studieze peste hotare, chiar in tara lui Shakespeare!

Daca sunteti interesati sa cititi o analiza a sistemului educational si a oportunitatilor pe care le au tinerii pe piata muncii din Romania, va invit sa parcurgeti si voi acest eseu, premiat la 2009 CIPE International Essay Competition. Voi ce parere aveti de calitatea invatamantului britanic in comparatie cu cel romanesc?